Tužno selo: NIRMAN MORANJAK-BAMBURAĆ (1953-2007)

Dana 19. januara 2007. godine u Sarajevu u 53. godini života preminula je dr. Nirman Moranjak-Bamburać, redovna profesorica Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, te Odsjeka za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

 

Kao autorica brojnih radova iz ovih oblasti, u svom dugogodišnjem naučnom i akademskom radu osim na matičnom fakultetu, svoje znanje prenosila je studentima i studenticama različitih usmjerenja u Bosni i Hercegovini i svijetu, a stalno je bila angažirana i na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Jedna je od osnivačica  magistarskog programa za rodne studije pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu.

Bila je i predsjednica Centra za rodna istraživanja Međunarodnog foruma ‘Bosna’, te članica žirija i selektorica Međunarodnog teatarskog festival MESS.

Komemoracija posvećena uspomeni i djelu prof. dr. Nirman Moranjak-Bamburać održat će se u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu u ponedjeljak, 22. januara 2007. godine s početkom u 12 sati, a posljednji ispraćaj i sahrana na groblju Bare isti dan u 13.45 sati.

U znak sjećanja postavljamo link teksta objavljenog u časopisu Izraz br. 8:

Nirman Moranjak-Bamburač: Trijumf smrti ili Zehrina priča


documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

Komentariši