Sjećanje: ALEKSANDAR JEVĐEVIĆ (Profesor, reditelj..)

Danas, 09.09.2006. u Sarajevu je nakon duže i teške bolesti umro reditelj i profesor Aleksandar Jevđević. Još jedno od lica nešto starije generacije BH umjetnosti otišlo je na drugi svijet. Posljednji put sreo sam ga prije nekih mjesec dana u Počitelju gdje je za TV BiH na kojoj je proveo svoj radni vijek režirao neku emisiju.
Iza sebe je ostavio dugu listu radova, a od kojih se mnogi sjećaju naslova poznatih Tv serija poput “Kože” (1982), “Porobdžije” koju je sam i napisao, te čuveni “Karađoz” (1970). Reditelj je “Hasanagince”. Gledao sam jekao mali kod stare mamine rodice Raze koja ju je ova haman cijelu preplakala. Reditelj je i TV naslova “Blago u duvaru” (1976), “Jauci sa Zmijanja” (1974), “Papirna” (1973) , “To” (1969) (TV), “Sarajevo: jučer, danas, sutra (2000)…

Ja ću ga definitivno upamtiti po jednom od meni najdražih ikad snimljenih bosanskih Tv filmova “Ćilim” (1980) o momku koji je gledajući pehlivana u karađoz teatru odlučio preći preko mosta na Bistriku. Tu se otalizne i ostane visiti na mostu držeći se rukama da ne padne. Pošto se ne može vratiti dole okupljeni svijet počinje tražiti po komšiluku ćilim kako bi se na njega dočekao. Nakon što se nađe ćilim počinje drama oko toga kako ga zategnuti. Momak se na kraju baci sa mosta i ostane zaleđen u zraku, a na ekranu se pojavi tekst koji otprilike glasi “Ne zna se jel živ, jer se ne zna jel ćilim bio dovoljno zategnut”.

Na neki način ta tv priča je utjecala na mene da se i sam zainteresiram više za film. Kasnije sam saznao da je priču napisao Nedžad ibrišimović, ali je nije i izmislio. Sam mi je ispričao da ju je ne sjećam se za koliko, ali neke male pare otkupio od nekog čo'jeka koji mu je nako nekad ispričao.

Aleksandar Jevđević je režirao i igrani film “”Moj brat Aleksa” odnosno tv seriju “Aleksa Šantić”.

Jednako kao na filmu bio je usjpješan i u teatru a za svoj rad dobio je 1997 godine nagradu “Grozdanin Kikot”.

Posljednja predstava koju je režirao u Kamernom teatru ‘55 bila je “Velika bijela zavjera” koja prati ljubavnu priču Kurta Kobejna, frontmena rok grupe “Nirvana” i Kortni Lav a prema tekstu Dimitrija Vojnova.

Mnogi su bili začuđeni izborom teme i teksta, pa su ga propitivali zbog čega je na kraju rediteljske karijere odlučio praviti predstavu o roku. Pokojni Jevđević je na to pitanje odgovorio: “Cijeli život sam bio dalje od roka, izuzevši režiju spotova ‘Pružam ruke’ ‘Indeksa’ i neke spotove ‘Bijelog dugmeta’. Eto, na kraju sam odlučio da budem malo roker i zbog toga sam režirao priču o Kurtu Kobejnu”.

Neka je lahka zemlja našem profesoru, reditelju i rokeru!

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

1 komentar

Komentariši