ADI LUKOVAC /pionir elektronske muzike u BiH/

19.06.2006.
Breaking news: POGINUO ADI LUKOVAC
Sinoć je u 19.30 sati tragično u saobraćajnoj nesreći na izlazu iz Sarajeva prema Blažuju okončao svoj mladi život otac, suprug, sugrađanin i pionir elektronske muzike u Bosni – Adi Lukovac. Njegov golf dvojka je skrenuo u betonski blok na mjestu odakle će nekad krenuti naš autoput prema Mostaru.
Kritika van Bosne ga je ocijenila kao raskošnog kompozitora, vrsnog tragača za zapretenim komadima etno nasljeđa, maestralnog zamješatalja tradicionalnog zvuka i elektronike.
Izdao je tri albuma kao Adi Lukovac i Ornamenti (‘Pomjeranja’, ‘Fluid’ i “Remake soundtrack”), a vlastiti muzički pravac je potpisivao etiketom PWS ( ‘post war sound’).
Nastupao je na velikom broju prestižnih evropskih festivala, dijeleći scenu sa umjetnicima poput Trikija, Manu Čao i grupama Jon Spencer Blues Explosion i Fun-Da-Mental. Autor je muzike za film Dine Mustafića Remake, muzike za mnoge teatarske predstave, a bio je i producent albuma ‘Sredinom’ Dina Merlina.
Iako je manje više poznato da je Adi imao teške zdravstvene probleme nadali smo se da će se vratiti među nas, ali sudbina je već bila zapisana. Neka mu se dragi Bog smiluje za sve ono što nije razumio, a znao je…

Adi Lukovac & Ornamenti – Tako prazan
Feat. Dino Merlin

Tako prazan slažem dan na dan
između neba i zemlje, između nas
skriven pod strahom tonem u san
ništa ne razumijem

ništa ne razumijem,ništa ne razumijem
ništa ne razumijem,ništa ne razumijem

tako prazan slažem dan na dan
između neba i zemlje, između nas
tako hladan skriven pod strahom tonem
kuda sad,ništa ne razumijem

tako prazan slažem dan na dan
između neba i zemlje, između nas
skriven pod strahom tonem u san
ništa ne razumijem

ništa ne razumijem…

kada misliš da je kraj, ne razumijem
kada misliš da si sam, ne razumijem
i kada misliš da si sam i kada misliš da je kraj
i kada misliš da nisi tu
i kada misliš znam, znam…

tako hladan, skriven pod strahom tonem

Postavljeno u 13:00, 12 komentar(a), print, #

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

3 komentara

  1. konektuj se na svijet, dodji meni.
    Nek nas boli kao rodjenje tvoja ljubav prema onome sto si stvorio. Previse, bezdusni i dalje hodaju. Tesko cu se dovuci do tvoje kuce, jer nestaje nigdje. Dodji opet i sve nas progutaj jos jednom svojim osjecjem… Nezaustavljiv s i Adi! Samo pokidaj tisinu! Vidjecemo se jos dragi prijatelju !

Komentariši