[url=http://blob.blogger.ba/arhiva/2006/02]LEGENDARNA GENERACIJA MANCHESTER UNITED-a 1958.[/url]

06.02.1958.

Sjećanje: FUDBALSKE TRAGEDIJE!

Na današnji dan, 06.02.1958. dogodila se avionska nesreća u kojoj su stradali igrači čuvene postave Manchester United-a. Bili su to neki od najtelentiranijih mladih fudbalera tog vremena, poznati kao “Busby Babes”- Basbijeve bebe. Nakon utakmice odigrane u Beogradu protiv Crvene zvijezde rezultat je bio 3:3, a pošto je na Old Traffordu bilo 2:1 Manchester je prošao dalje. Nažalost, na letu iz Beograda, avion se spustio u Minhen gdje je trebao napuniti gorivo. Zbog snijega i leda, pri polijetanju pilot aviona je izgubio kontrolu, krilom udario u kuću, potom u zgradu nakon čega se zapalio. Među 23 poginula putnika bila su i sedmorica igrača: Roger Byrne – kapiten, Mark Jones, Eddie Colman, Tommy Taylor, Liam Whelan, David Pegg and Geoff Bent. Prosječna starost nogometaša bila je 24 godine.
Bila je to jedna od najvećih tragedija u historiji fudbala, ali i prvi fatalni incident British Airwaysa, osnovanog samo par godina ranije – 1952 godine. U slijedećem kolu, odnosno polufinalu Mančester je na Old Traffordu pobjedio Milano sa 2:1, ali je u gostima savladan sa 4:0. U finalu, na opet po zlu čuvenom Heyselu Milano je izgubio od Real Madrida sa 3:2.
Crvena zvijezda je iste godine uputila prijedlog da se Manchester United proglasi počasnim pobjednikom Euro – kupa za 1958. godinu. Do tada, kao i od tada nijedan engleski klub nikada nije osvojio titulu evropskog šampiona. Tako je bilo sve do 1968. godine. Tada, tačno deset godina poslije tragedije, na našu žalost, Manchester je kao prvi engleski klub u povijesti njihovog fudbala postao evropski prvak. U kolu prije četvrt-finala eliminirano je F.K. Sarajevo. Naši su se dobro držali. U Sarajevu je bilo 0:0, ali na Old Traffordu 2:1 za Manchester. U polufinalu Manchestr je savladaa Real Madrid, a u finalu, igranom 29.maja 1968. na londonskom Wembley-u, u produžecima savladali su Lisabonsku Benficu sa 4:1. U regularnom vremenu rezultat je bio 1:1.
Inače, do 1992. od bosanskih klubova najuspješniji su bili Sarajevo, Željezničar, Velež, Borac iz Banja luke i Sloboda iz Tuzle. Sarajevo i Željo su bili po četiti puta, a Velež 6 puta u evropskim kupovima. Sarajevo je dva puta igralo u kupu šampiona, Željezničar jednom, a Velež nijednom. U kupu šampiona Sarajevo je drugi put neslavno eliminirano od profesionalnih knobara, a fudbalskih amatera iz Finskog grada Lahti – Kuusysi-a. Za utjehu može biti jedino to da su ljudi dogurali do četvrt finala u kome ih je jedva izbacila rumunska Steaua. Želji je u Kupu šampiona u prvom kolu zapao Derby County, a koji je tek izbačen u polufinalu od Juventusa. Želju su pobjedili u oba meča sa 2:0 i 2:1.

Toliko o fudbalskim tragedijama.

Postavljeno u 13:04, 28 komentar(a), print, #

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

Komentariši