[url=http://blob.blogger.ba/arhiva/2006/02]ASIM FERHATOVIĆ HASE /nogometaš i dobrotvor/[/url]

25. januar 1987.

Sjećanje: E MOJ HASE, DA SI OVDJE S NAMA

Zahvaljujući raznim izvorima poklanjamo vam ovaj post sa željom da se sjetimo našeg uzornog sugrađanina Asima Ferhatovića Haseta ( 24.I 1933. – 25.I. 1987.)

”FERHATOVIĆ, ASIM HASE: Nogometaš, dobrotvor i utemeljitelj najbolje ćevabdzijske firme na svijetu. Prije je barem bilo tako: do tridesete te raja ozbiljno shvata po tome kako barataš s loptom, od tridesete – koliko para imaš. Za njega se pričalo: da je predriblao petericu igrača, ostavio loptu na gol-liniju, okrenuo se prema klupi gdje je sjedio selektor (čovjek se, valjda, zvao Lustica, ili tako nekako) koji ga nije volio, jer previše dribla, nabio loptu u polje i rekao: ‘E, haj’ ga sad ti daj!’; da je skupljao čarsijsku sirotinju i u velikoj samoposluzi na Kovačima kupovao po desetak-petnaest fasunga; da bez raje nije uspio izdržati u Istanbulu gdje su ga nosili na rukama više od mjesec dana; da je umoran dolazio na prvenstvene utakmice jer nije mogao odbiti poziv te iste raje da ih pojača kada se u mahali igralo u sepet trešanja; da je ona pjesma Zabranjenog pušenja… I da će te ljudi, kad konačno ostariš, cijeniti po tome koliko znaš da šutiš o sebi i svojoj veličini. Hase je i to znao. I zato je na ahiret otisao kao gospodin. Tako je i igrao
(Prof. Dr. Muhamed Filipović)

”…Asim Ferhatović igrao je samo za bordo tim i oko dva mjeseca u Fenerbahče. Volio je klub i svi su voljeli njega. Nažalost, njegovo veliko umijeće nije imalo i odgovarajući odjek: odigrao je jednu, samo jednu reprezentativnu utakmicu kada je 8. oktobra 1961. godine u Beogradu pobjeđena J. Koreja sa 5:1. Tada i nikad više…

…Dok postoje oni koji ga pamte, uvijek će se spominjati jedna utakmica – jedna od životnih – koju je Sarajevo odigralo s BSK-om. Godine 1955. Sarajevo je gostovalo na Karaburmi u Beogradu, gdje je igralo utakmicu sa BSK-om.
Beogradski tim je redao pobjede pa se očekivalo da će i ekipa sa Koševa biti lahko savladana. U tom susretu glavni junak bio je Asim Ferhatović…”

“…U jednom drugom gradu također se igrala prvenstveno utakmica, ali je gledaoce više zanimalo ono što smo saznali u radioprenosu sa Karaburme. Jer, taj prenos sasvim je bio obojen Hasetom. Mladi, gologlavi Sarajlija – po zagrebačkom odvjetniku Jerku Šimiću “raspjevani sevdalija” – zabavljao je beogradske fudbalomane svih 90 minuta. Driblao je, vraćao se s loptom unazad, pa opet varao čak i domaćeg golmana dovodeći svoje čuvare do ludila. ..Zahvaljujući radioprenosu i glasu reportera Radivoja Markovića, oduševljenim Hasetovim bravurama, iako samo kao slušaoci mnogi i danas pamte tu nogometnu predstavu, svojevrsni cirkuski matine Haseta protiv BSK…”
“…Na Karaburmi, te 1955. god. čitav stadion je stajao na nogama i aplaudirao majstoru, romantičaru. Takve igre se rijetko vidjaju. Još je ljepša bila slika kada su ga na kraju utakmice protivnički navijači u špaliru aplauzom ispratili sa stadiona…”

”…Hase bi na terenu najprije djelovao nekako opušteno, nonšalantno, pa i nezainteresirano – sve dok ne bi osjetio “miris” lopte u blizini. Onda bi postajao druga osoba. Protivnici mu nisu mogli ništa.
Istina, jednom nije uspio u nakani da izbjegne kontroli beskrupuloznog čuvara. Bilo je to u jesen šezdeset šeste kada je nemilosrdni Brnjac tako “obrađivao” njegova koljena da je Hase, tamo na Kantridi, definitivno digao ruke od lopte. Ipak je uspio da već dotle, makar dijelom, doprinese osvajanju šampionske titule bordo tima…”

“…Na zelenim livadama – kojih danas, na žalost, više nigdje nema – naučio je kako se dribla, šutira, zagrađuje lopta, izvode finte, dodaje… i u stvari ovladao svom igračkom gradnjom. Tu je “naučio” i kako se “uči” pregled igre. Savladao je sve tajne, ali ne i onu koja bi ga dovela u najviši rang – nije mu se baš nešto treniralo. Volio je, doduše, da vježba udarce na gol. Daleko od šeme, od šablona – To je bio Hase.
“…Još dok je kao dječak prolazio uskim ulicama, sretali su ga ljudi i pozdravljali majstora o kome je vec pričao cijeli grad. Asim je od prvih fudbalskih dana ispoljavao mirnoću, lijepe manire i skromnost. Bio je i ostao pravi džentlmen u kopačkama!
U albumu jugoslovenskog fudbala ostaće zapisano da je
Asim u 31 godini zivota (sezona 1963/64) sa 19 golova, bio najbolji jugoslovenski golgeter.
…“Priča o Hasetu je priča o estetici sporta i etici života ispunjenog pomaganjem sirotinji…”
“…Zamislite driblinge i golove koji se prepričavaju i danas, a koji su nekad stadione dizali na noge, a golmane dovodile do očaja. ..
Odigrao je podosta utakmica koje su ga uvrstile u red velikana fudbala.Spomenut ćemo još nekoliko lijepih i neobičnih detalja iz njegove karijere. Još od prvog nastupa u susretu sa Zagrebom
na Koševu, osamnaestogišnji mladić postaje ljubimac navijača. Postigao je svoj prvi gol za Sarajevo. Taj pogodak je odlučio utakmicu. Half Joksimović bio je zbunjen pred driblinzima dječaka kojeg je prvi put vidio. I brojna publika je prvi put vidjela kasnijeg ljubimca. Bio je to početak blistave karijere fudbalskog boema sa Koševa…U jednom susretu s Partizanom na Koševu izvanrednim fintama iz igre je “izbacio” Vasovica,
Pajevića, Jončića i Jusufija. Kada je završio akciju i Sarajevo postiglo gol, on je neočekivano otišao u svlačionicu. Niko na stadionu tada nije znao šta se dogodilo.
Svi su mislili, naravno i sudija, da je od zamora pozlilo Hasetu i da se nakon ukazane pomoći vratio u igru. A on se u svlačionici napio vode. Ima još dosta neobičnih priča o igri fudbalskog kaligrafa. On je 1963. godine otišao u Tursku i sklopio ugovor s Fenerbaceom. Svakodnevno je s telefonom kontaktirao s klubom u Sarajevu. Jednog dana mu je u telefonskom razgovoru sekretar Budo Vuković rekao da su u nevolji uoči susreta sa Željeznicarom, jer nemaju valjanu ekipu. Hase je na to odgovorio da odmah kreće u Sarajevo. Položio je turskom klubu novčanu garanciju da će se vratiti za desetak dana, dobio ispisnicu, stigao u Sarajevo, ponovo se registrovao za matični klub i za nekoliko dana stekao pravo igranja.
Utakmica na Grbavici bila je burna. Željo je imao odličnu ekipu, ali Ferhatović je bio neuhvatljiv. Sarajevo je dobilo taj susret sa 3:2 a poslije postignutog gola Hase je u oduševljenju i trku naletio na stativu koja je pukla. I ponovni njegov dolazak u
Tursku nakon te utakmice na Grbavici je bio privremen. Odigrao je tamo samo devet utakmica i dao više novca turskom klubu nego što je dobio, samo da ga pusti u šeher. …
Bez Sarajeva nije mogao! Volio je da igra na ulici ili livadi. Prije i onih najvažnijih utakmica, Hase je sa rajom igrao na male golove. Nije znao za specijalne pripreme, ni za karantine, ni psihologe! Jednostavno: volio je fudbal i igrao ga od srca. Protivnički igrači su ga često tukli po nogama. Povrijedjen je igrao i davao golove. Znao je da pobjegne iz bolnice samo da bi obukao dres Sarajeva. Na jednoj utakmici na Koševu Hase je izvodio takve bravure driblujući protivničku odbranu da
je radio-reporter Mirko Kamenjašević u trenutcima oduševljenja rekao: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!” On je jednostavno s loptom mogao sve. I zato kao uspomena i istinita legenda može da
bude jedan naslov u novinama kada se Asim Ferhatović opraštao od fudbalskih terena. Tada je preko cijele stranice novinar koji se godinama divio Ferhatoviću napisao:
“JEDAN JE HASE!”

“… Bio je to ljubimac navijača Sarajeva, koga su voljeli i navijači Željeznicara, Partizana, Crvene Zvijezde, Veleža, Hajduka… Radi “Haseta” su na Koševo dolazili ljubitelji sporta i divili se čarobnjaku ove igre koji je u trenucima nadahnuća znao proći kroz cijelu protivničku odbranu…”

Građani Sarajeva su ga i na njegovoj dženazi ispratili aplauzom 1987. godine.
”…Pričali su mi kao malom da su za vrijeme dženaze na stadionu Koševo upaljeni reflektori izgledali poput kandilja, a Fatihe i molitve za dušu ovog dobrog čovjeka su zaklonili zvuci truba stotina taksista koji su na taj način odavali počast svom dragom sugrađaninu…”
“…I zato hvala svima koji se sjećaju ovog Čovjeka, a sjećanje na njega treba biti naša tiha nada da sa njim nije otišla i priča o šarmantnoj plemenitosti našeg grada…” ”

Postavljeno u 18:37, 17 komentar(a), print, #

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

1 komentar

Komentariši